Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Santorini
charter din Timisoara
Hurghada
plecare din Timisoara
Zakynthos
charter din Timisoara

Tunisia

Exotism, cultura si traditii

Hammamet–Tunis–Cartagina–Sidi Bou Said–Kairouan–Tozeur–Chebika–Tamerza–Ong Jmal–Chott El Djerid–Douz–Matmata–Gabes–El Djem–Monastir–Sousse–Hammamet

Tunisia, cea mai mica tara din Africa de Nord are o istorie bogata, datorita pozitiei sale strategice. In decursul celor trei mii de ani de existenta, a vazut trecerea fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, turcilor, spaniolilor si in cele din urma a francezilor, toti lasand marturii ale trecerii lor prin aceste locuri. In zilele noastre, Tunisia este inca o punte intre lumea occidentala, cea africana si cea islamica. Pe langa urmele unui trecut lung și plin de evenimente, Tunisia este o tara bogata, cu plaje frumoase ce se intind de-a lungul Mediteranei, cu dealuri singuratice si regiuni desertice, cu orase si sate pitoresti ce-i definesc originalitatea.

tunisia2 2149488b el djem mtunis

Date de plecare: 30 Mai, 2 Octombrie 2020

Ziua 1 Timisoara – Hammamet

Intalnire la aeroportul Timisoara la ora 18:15. Plecare spre Hammamet cu compania Air Bucharest cu decolare la ora 20:15. Sosire in Tunisia la ora locala 20:30. Intalnire cu insotitorul de grup la iesirea din aeroport. Transfer si cazare la hotel El Jazz Saphir Palace 5* sau similar in Hammamet.

Ziua 2 Hammamet – Tunis – Cartagina – Sidi Bou Said – Hammamet (165 km)

Dupa micul dejun servit la hotel vom merge in capitala Tunis, unde vizitam Muzeul Bardo. Vechea resedinta a dinastiei Bey (care a condus Tunisia din 1705 pana in 1957) este in zilele noastre muzeu de arheologie, gazduind cea mai veche si mai mare colectie de mozaicuri romane din lume, zeci de capodopere de o inestimabila valoare. Palatul Bardo a fost construit in stil andaluz, cu plafoane frumoase din lemn sculptat si ornamente autentice. Continuam traseul cu vizitarea Medinei Tunis. Construit de arabi in 698 orasul Tunes (Tunis) s-a dezvoltat si a inflorit inauntrul fortificatiilor sale. Numele “Medina” desemneaza orasul vechi glorios, asupra caruia timpul nu si-a pus amprenta, inima istorica a orasului actual. Plimbandu-te prin Souk esti incantat de mirosuri exotice si de parfumuri in timp ce descoperi tarabele unde se practica un comert autentic, se comercializeaza de la articole din piele pana cele mai fine filigrane. Dupa pranz vom descoperi orasul Cartagina unde vom vizita ruinele civilizatiilor feniciene si romane. Cartagina a fost fondata pe Dealul Byrsa, in secolul al VIII-lea i.Chr., de catre legendara printesa Elissa-Dido. Mozaicurile romane se afla langa ruinele cladirilor feniciene datand din secolul al VIII-lea î.Hr. Acest loc minunat a fost teatrul unei mari violente, dupa cum a scris un istoric roman despre caderea Cartaginei: "orasul a fost ars pana la temelii, iar pamanantul blestemat a fost acoperit cu sare pentru a-i asigura decaderea". Declarat monument national, orasul Cartagina (adica “Noul Oras” in limba feniciana) abunda de vestigii ale Imperiului Roman: bai, locuinte, mozaicuri, temple, sanctuare precum si renumitul port naval al cartaginezilor. Ne continuam calatoria spre ”orasul albastru” Sidi Bou Said, unde vom descoperi stilul de viata tunisian autentic, vizitand orasul cu uimitoare vederi panoramice spre mare si munti. Seara cazare si cina la hotelul El Jazz Saphir Palace 5* sau similar in Hammamet.

Ziua 3 Hammamet – Kairouan – Tozeur (400 km)

Dupa micul dejun vom pleca catre Kairouan. Fondat in 670 d.Chr., Kairouan este orasul sfant al Tunisiei fiind cea mai veche asezare islamica, avand cea mai veche moschee din nordul Africii si unul dintre cele mai vechi minarete din lume. Orasul este o destinatie turistica minunata, cel mai bun loc din Tunisia in care poti invata despre istoria islamica a tarii. Souk-ul din Kairouan, cu bazarul de covoare si articole de artizanat Tunisian, este foarte faimos si se afla in medina (orasul vechi), inconjurat de ziduri, cu porti care pot fi vazute de departe. Vom vizita Bazinele Aghlabite, rezervoare de apa in aer liber construite in secolul al IX-lea; Marea Moschee Jamaa Sidi Oqba, cel mai vechi sit religios al lumii islamice de vest, cu cele 414 coloane ale sale, majoritatea fiind luate din ruine romane; Moscheea Barbierului, cu o arhitectura armonioasa, loc de inmormantare al unuia dintre insotitorii profetului Mohamed. Dupa pranz vom merge spre Tozeur, cazare si cina la hotelul Ras El Ain 4* sau similar.

Ziua 4 Tozeur – Chebika – Tamerza – Ong Jmal – Tozeur (200 km)

Dupa micul dejun servit la hotel, plecare cu jeep-uri 4X4 pentru vizitarea canioanelor din Chebika si a cascadelor din Tamerza. Chebika este un loc milenar edificat de romani, pe drumul care leaga orasul Leveste (Tébessa) din Algeria de Tacapa (Gabès) pe coasta orientala a Tunisiei. Pentru a comunica cu regiunile din apropiere, legionarii romani au folosit reflexia oglinzilor. Acest sit minunat este in zilele noastre satul Chébika. Tamerza este poate antica Ad Turres, o statie romana defensiva devenita in epoca bizantina o Episcopie. Ascuns de un lant muntos dominand campia, satul are o locatie privilegiata. Venind din sat, putem ajunge la Oued El Khanga unde se poate admira o cascada foarte frumoasa. In desert, in zona cunoscuta sub numele de Ong Jmal se afla platoul de filmare abandonat Mos Espa, inconjurat de dune uriase. In aces loc s-a filmat pentru Star Wars cursa lui Anakin Skywalker in Episodul “Amenintarea fantomei”. Este un loc bizar cu case in forma de dom si alte piese din decorul filmului lasate in urma. Pana la locatia aceasta se calatoreste doar cu jeep-uri, ceea ce reprezinta o aventura in sine, mai ales pentru ca soferii combina vizitarea locatiei cu condusul pe dune. Dupa pranzul servit la hotelul din Tozeur se poate opta pentru timp liber sau pentru program optional, vizita la Eden Palm. Eden Palm este un complex multifunctional centrat pe cultura curmalilor, copacul emblematic al Tunisiei. In complex se regasesc: o plantatie de curmali, o expozitie permanenta despre curmali, precum si cladirile care tin de exploatarea industriala a fructelor si magazine cu numeroasele produse rezultate. Turul VIP propus include cocktail de bun venit, tur ghidat al expozitiei, tur ghidat al plantatiei, ceai de menta servit impreuna cu fermierul, demonstratii ale activitatilor sezoniere, intalnire cu mesterii artizani, degustarea de curmale proaspete si a unei selectii de produse realizate pe baza de curmale (patiserie, dulciuri, produse derivate). Intoarcere la acelasi hotel din Tozeur si cina.

Ziua 5 Tozeur – Chott el Djerid – Douz – Matmata (220 km)

Dupa micul dejun plecare spre Chott El Djerid, un lac sarat endoreic urias aflat in zona sudica a Tunisiei. Este cea mai mare zona salina a Saharei, cu o suprafata de aproximativ 7.000 km². Datorita climatului extrem, cu ploi care insumeaza anual doar 100 mm si temperaturi care ajung pana la 50°C, apa se evapora din lac. Vara Chott El Djerid este complet secat si se petrec numeroase fenomene Fata Morgana. Lacul sarat a fost si el una dintre locatiile de filmare pentru Star Wars. La sud de Chott El Djerid incepe desertul Marele Erg Oriental. Tot la sud de lac se afla si orasele Kebili si Douz. Douz este un oras din Tunisia centrala cunoscut si sub numele de “Poarta Saharei”. Pe vremuri acesta era o oprire importanta in rutele caravanelor transsahariene. In zilele noastre este o destinatie populara pentru turistii care doresc sa vada desertul. Dupa pranz, optional, plimbare cu camila in desert. Continuam spre Matmata, cazare si cina la hotelul Diar El Barbar 4* sau similar.

Ziua 6 Matmata – Gabes – El Djem – Sousse (355 km)

Dupa micul dejun plecam sa vizitam zona Matmata. Este greu sa iti imaginezi un loc mai spectaculos decat acesta, un loc cu cele mai intense culori, situat intr-o depresiune cu nenumarate delusoare risipite, inconjurata de munti golasi. Peisajul asemanator cu cel lunar a fost folosit si el ca platou de filmare, pentru Star Wars dar si pentru alte filme. De la distanta solul pare plin de un numar nesfarsit de cratere, acestea sunt casele Troglodite. In aceasta zona berberii au trait de secole in case subterane al caror invelis de pamant le asigura protectie impotriva caldurilor mari vara si a vantului iarna. Matmata a devenit o destinatie populara dupa ce o locuinta troglodita transformata in hotel a fost folosita ca platou de filmare pentru Star Wars in anii ‘70. Continuam spre Gabes unde vizitam piata de mirodenii iar apoi trecem prin Sfax in drum spre El Djem. Dupa masa de pranz vizitam amfiteatrul roman din El Djem. Acesta cuprinde 3 etaje de galerii, avea o capacitate de 30.000 de spectatori, si este unul dintre cele mai importante trei amfiteatre din lume, dupa cele de la Roma si Capoue. Aici s-au descoperit ramasitele unor vile romane cu unele dintre cele mai frumoase mozaicuri din lume. Peacock's House si Domus Sollertiana se numara printre cele mai reprezentative vile de lux ale vremii. Amfiteatrul este intr-o stare excelenta de conservare, in special dupa restaurarea sa, acum fiind cuprins in lista siturilor protejate de UNESCO. Continuam spre Sousse, cazare si cina la hotel Riadh Palms 4* sau similar.

Ziua 7 Sousse – Monastir – Sousse (45 km)

Dupa micul dejun plecam sa vizitam Muzeul de Arheologie din Sousse. Localizat in Kasbah, muzeul a fost fondat in 1951 si redeschis in 2012 dupa o lunga perioada de reconstructie si restaurare. Muzeul contine a doua cea mai mare colectie de mozaicuri din lume dupa cea de la muzeul Bardo. Unele stele votive si urne expuse in sala Punica dateaza din secolul VII i.Chr. Continuam cu vizitarea Ribat de Sousse, una dintre cele mai bine conservate cladiri din seria de “fortarete-manastiri” de pe coasta de nord a Africii care serveau dublului scop de aparare impotriva invadatorilor si de retragere spirituala. Cea din Sousse a fost construita la sfarsitul secolului al VIII-lea intr-un stil architectural inspirat in mare parte din cel bizantin care a precedat cuceritorii arabi. Mare parte din materialele folosite la constructia monumentului provin din cladiri datand din antichitate. Continuam spre Monastir, unde vizitam Mausoleul Bourguiba. Mausoleul familiei lui Bourguiba este un memento ciudat al sistemului politic al Tunisiei. Habib Bourguiba a fost primul presedinte al Tunisiei si, desi nu a fost niciodata ales de popor in alegeri libere, el este in general considerat tata al natiunii moderne. Bourguiba a murit in 2000 si a fost ingropat aici. Inaintea lui, parintii si sotia lui au fost inmormantati sub unul dintre cele 2 domuri verzi. Mausoleul a inceput sa fie construit in 1963 si are multe asemanari cu moscheea tipica si cu mormantul sfintilor (zawiyya). Pe langa cele 3 cupole (2 verzi si una aurita), exista 2 minarete care marcheaza intrarea in complex. Ne intoarcem la Sousse pentru pranz. Dupa amiaza avem timp liber pentru relaxare. Cazare si cina la Riadh Palms 4* sau similar.

Ziua 8 Sousse – Hammamet – Timisoara

Dupa micul dejun timp liber, eliberarea camerelor si transfer catre aeroportul din Hammamet pentru imbarcare pe cursa Air Bucharest catre Timisoara cu decolare la ora 15:15. Aterizare in Timisoara la ora locala 19:30.

 


Tarif: 825 Euro/persoana, loc in camera dubla

Supliment camera single: 170 Euro

A treia persoana adulta in camera dubla: 800 Euro (la cerere)

Pret copil cu varsta 2-12 ani in camera cu doi adulti: 730 Euro

Grup minim: 22 persoane. Pentru un grup de 15-21 persoane, pretul se majoreaza cu 100 Euro/persoana. Pentru un numar mai mic de 15 participanti, pretul se recalculeaza sau circuitul se anuleaza. Organizatorul isi rezerva dreptul de a anula acest program daca pana la data limita de 27 Martie2020 nu se vor inscrie minim 15 participanti. De asemenea, in cazul unui grup mai mic, agentia isi rezerva dreptul de a schimba compania aeriana sau hotelurile, cu pastrarea standardelor si cu informarea prealabila a turistilor inscrisi. Locurile confirmate suplimentar fata de grupul rezervat pot fi la un tarif mai mare (in functie de disponibilitatile la avion si cazare) si se supun unor reguli diferite de decomandare.


 

Servicii incluse:

-transport cu avionul (cursa charter)Timisoara – Hammamet – Timisoara cu compania Air Bucharest

-7 nopti cazare cu pensiune completa (mic dejun, pranz si cina) la hoteluri 4*-5* standard local: 2 nopti in Hammamet, 2 nopti in Tozeur, 1 noapte in Matmata, 2 nopti in Sousse

-transferuri aeroport - hotel – aeroport

-transport pe traseu cu autocar modern cu aer conditionat

-ghid local vorbitor de limba engleza pe toata durata sejurului

-tur de oras in Tunis cu vizitarea Muzeului Bardo

-vizitarea oraselor Cartagina, Sidi Bou Said, Kairouan, a zonei Matmata

-vizitarea canioanelor din Chebika si a cascadelor din Tamerza cu jeep-uri 4x4

-vizitarea amfiteatrului roman El Djem, a muzeului de Arheologie din Sousse, Mausoleului Bourguiba din Monastir

-insotitor roman de grup la destinatie

-taxele de aeroport si catering (pot suferi modificari)

Nu sunt incluse:

-taxele locale impuse de autoritatile locale (se achita personal, la receptia hotelului): 1 Euro/persoana/noapte

-asigurarea medicala de calatorie (optionala)

-asigurarea storno (optionala), se incheie odata cu contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice, in pachet cu asigurarea medicala de calatorie

-bacsisuri pentru prestatorii locali (ex: soferi, personal hotelier, ghizi): 35 Euro/persoana – se practica in Tunisia, se achita la sosirea in tara de destinatie prin insotitorul de grup

-excursiile optionale si intrarile la obiectivele turistice, altele decat cele mentionate ca fiind incluse

-bauturile racoritoare/alcoolice la mesele incluse in program.


Orar de zbor

Timisoara 20:15 – 20:30 Enfidha Hammamet (durata zbor 2h:15 min)

Enfidha Hammamet 15:15 – 19:30 Timisoara (durata zbor 2h:15 min)

Excursii optionale

Sidi Bou Said 60 Euro/persoana

Plimbare cu camila in desert: 50 Euro/persoana

Friguia Park: 50 Euro/persoana, gup minim 8 persoane

Nabeul: 50 Euro/ persoana, grup minim 8 persoane.

Nota - Preturile excursiilor optionale sunt informative si sunt valabile pentru minim 20 participanti. Acestea pot suferi modificari fata de prezenta oferta. Excursiile optionale se efectueaza in functie de disponibilitatile locale.


 

Yasmine Hammamet: Yasmine Hammamet este cea mai noua statiune tunisiana si prima in topul recomandarilor noastre. Situata la doar o ora de aeroportul din Tunis si doar 6 minute de Hammamet, iti ofera peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, gradini si strazi largi cu palmieri. Ceva mirific, specific peninsulei Cap Bon sunt gradinile imense de iasomie, trandafiri si portocali. O statiune completa, mergand de la sporturi de apa, calarit sau golf pana la tratament cu ape minerale. Cel mai renumit restaurant ramane Chez Achour, insa pentru o bucatarie araba veritabila, nu poti sa nu incerci La Brise si La Republique.

Port El Kantaoui: O statiune cu un farmec si un lux aparte, un complex construit in jurul unui port modern care adaposteste peste 300 de yahturi. Hotelurile se intind de-a lungul unei strazi pavate cu piatra, care reproduce perfect atmosfera Evului Mediu. O strada in timpul zilei plina de amatori de suveniruri care seara se muta in barurile si cafenelele din zona portului. Mancarea este excelenta, iar restaurante sofisticate ca La Daurade si Les Emirs au in meniu specialitati traditionale. Desi aici gasesti cele mai mari preturi din intreaga Tunisie, ele sunt mai degraba modeste pentru un european.

Sousse: Statiunea favorita a localnicilor, un loc unde intalnesti cei mai prietenosi oameni, probabil cel mai frumos oras vechi (medina) din Tunisia si un shopping center foarte larg. Preturile sunt extrem de rezonabile, iar oferta in domeniul culinar este vasta.

Monastir: Un vechi fort arab care incanta cu zidurile si turnul lui vechi, Monastir este astazi un oras-port pe ale carui strazi se intind hoteluri extravagante, adevarate bijuterii arhitectonice. O statiune care abunda in cafenele, restaurante, pizzerii sau baruri si care in plus se bucura de renumele celor mai limpezi ape din intreaga Tunisie. Pentru cei care doresc sa incerce specialitatile culinare locale, Le Grill si Le Chandelier sunt doua optiuni sigure.

Djerba: insula din golful Gabès, care apartine teritorial de Tunisia, cu o populatie preponderent berbera si cu o veche comunitate de evrei. Peisajele ei magnifice au fost folosite in filmul Star Wars, plaje minunate si apusuri de soare magnifice fac din aceasta insula o destinatie foarte cautata.


Bine de stiut

Unităţile de cazare funcţionează conform normelor locale în vigoare (norme referitoare la construcţii, siguranţă în transport, condiţii de igienă) şi diferă  de normele existente in România.

Pentru a intra în ţară nu este nevoie de vaccinare. Dacă doriţi puteţi lua legătura cu medicul Dvs. de familie sau cu Centrul Naţional de Vaccinări, înainte de călătorie. Se recomanda sa aveţi la Dvs. pachetul « mini farmacie » adică o trusă medicală personală: pe lângă medicamentele consumate în mod regulat, vă propunem să aveţi la Dvs. şi medicamente contra bolilor care pot apărea în timpul unei călătorii (diaree, febra, etc.) Cheltuielile referitoare la vizita la un medic sau de spitalizare trebuie achitate local. În Tunisia serviciile medicale sunt de calitate, sunt mulţi medici care au obţinut diplome în Europa. Vă propunem să încheiaţi asigurări medicale de călătorie înaintea începerii sejurului. Nu se recomanda consumul apei de la robinet, nici la spalarea dintilor, indicat e sa consumati apa imbuteliata, care poate fi gasita la orice supermarket. Fructele si legumele procurate de pe piata trebuie bine spalate. In timpul verii razele soarelui sunt foarte puternice, care deseori nu pot fi simtite de briza placuta a marii. Sa nu subestimati puterea soarelui nord-african nici in cazul in care cerul este innorat. Va recomandam sa utilizati palarii de soare, ochelari de soare, precum si lotiuni/creme de soare cu factor de protectie ridicat. In primele zile ale sejurului aveti grija sa nu stati in mod excesiv la plaja. Tot atat de important este consumul suficient de bauturi. Aveti grija si la  consumul excesiv de alcool care va poate slabi fortele proprii.

Cu excepţia vizitării moscheelor, în Tunisia nu mai există reguli specifice referitoare la îmbrăcăminte. Nici purtarea fustelor mini, nici a şorturilor nu mai sunt considerate ciudate în staţiunile turistice, dar nu se recomanda plimbarea in costum de baie pe stradă. In cazul în care mergeţi într-o excursie în interiorul ţării sau vizitaţi o moschee, aveţi grijă să aveţi genunchii şi umerii acoperiţi. La piscinele hotelurilor şi pe plajele hotelurilor este tolerată şi purtarea costumelor de baie fără sutien, dar acesta poate cauza situaţii neplăcute într-o ţară islamică. Multe dintre hoteluri impun ţinuta obligatorie  la cina (pantaloni lungi la bărbati, umeri acoperiti). Deci, se recomandă îmbrăcăminte uşoară, din bumbac/in, pantofi comozi, pălărie de soare, ochelari de soare. Pentru serile şi zilele mai răcoroase se recomandă îmbrăcăminte caldă. La vizitarea moscheelor, datorită obiceiurilor islamice stricte, este interzisă purtarea de şorturi, fuste scurte sau rochii decoltate.

Bucătăria tunisiană este un amestec plăcut al bucătăriei europene cu a celei orientale. Pe lângă carnea de pui şi de vită, tunisienii oferă de multe ori carne de oaie, care este mult mai gustos preparată ca la noi acasă. Din cauză că, in Tunisia carnea de vita este prelucrată imediat, putem avea impresia că este mai tare decât cea cu care ne-am obişnuit  acasă. Carnea de porc este foarte rar întâlnită. Brânzeturile şi mezelurile nu sunt caracteristice bucătăriei tunisiene, deci oferta la aceste alimente este destul de limitată. Oferta de legume şi de fructe depinde de sezon, tunisienii foarte rar fac import din aceste produse.
Mâncarea naţională a tunisienilor este cus-cus-ul, care este gris de grâu fiert in aburi şi amestecat cu sos de roşii, şi servit cu carne de oaie, pui sau peşte. Un antreu tipic este brik-ul, adică perinute de foetaj umplute cu peşte ton, ouă, carne tocată sau multe legume. Bucătăria tunisiană oferă şi o gamă largă de fructe de mare şi peşte. Dulciurile tunisiene sunt foarte dulci, deoarece la baza lor stau mierea, curmalele şi alunele. Totodată sunt foarte gustoase dulciurile din marţipan. Printre băuturile cele mai indrăgite se numără vinurile alb – rose şi roşu, precum si vinul de palmieri, denumit Legmi. Este recomandat să gustaţi şi faimosul lichior din curmale, denumit si Lichior Thibarine precum şi pălinca din smochine, adică Boukha, precum şi berea tunisiană, Celtia. Printre băuturile specifice se mai enumeră şi ceaiul special de mentă tunisian.

Este interzisa fotografierea sau filmarea unitatilor de interes national, unitatilor de armata precum si cele de politie. Desi conform credintei islamice, ilustrarea fetei umane este strict interzisa, pe malul marii in statiunile turistice localnicii s-au obisnuit cu turistii. Dar sunteti rugati sa nu faceti fotografii sau filme in moschee, biserici sau manastiri, in special nu in timpul slujbelor. In cazul in care doriti sa fotografiati / filmati un localnic, cereti in prealabil acceptul lui. In cazul in care vi se refuza aceasta solicitarea, sunteti rugati sa o respectati.

Bacsisul este acceptat de oricine, de la soferii de autocare, ghizi turistici, precum si personalul hotelurilor. In baruri si restaurante bacsisul recomandat este aprox. 10% din valoarea consumatiei.

 


Contact Rapid
 1. Doriți mai multe informații? Aveți întrebări?
  Vă rugăm să ne contactați telefonic sau să completați formularul de mai jos.
 2. Numele dvs(*)
  Numele nu este trecut corect. Vă rugăm să folosiți doar litere, fără cifre sau alte semne de punctuație.
 3. Numărul de telefon
  Vă rugăm să introduceți numai cifre, fara spații sau semne de punctuație.
 4. Adresa de e-mail(*)
  Adresa de e-mail nu este valabilă.
 5. Mesaj
 6.   
 7. Completarea căsuțelor marcate cu asterisc (*) este obligatorie.